Nov 2013. Trist byte till rostfritt avgassystem

Inför besiktningen i Juli behövde jag byta en läckande bakdämpare. Jag slog på stort och bytte hela systemet till rostfritt efter rekommendation från Berra på verkstaden. Hittade Raka Rör i Mölndal som har kompletta system så det fick bli ett sådant, inkl en uppsättning klämmor. Kostar en hel del mer än de som hittas på CVI etc, men så är dom ju rostfria. Det blev starten på en serie problem. Det behövdes 3 verkstadsbesök och omfattande modifieringar för att få allt att sitta ordentligt. Firman förnekade alla problem och blev direkt otrevliga på slutet. Inga man vill ha att göra med.

Systemet kostade ungefär dubbelt så mycket som beräknat. Några av problemen:

Taskig_passform_raka_rör

1. Markfrigång innan tredje verkstadsbesöket
2. Volvos ingenjörer har gjort en urgröpning bakom främre dämparen där röret ska gå. Så här långt ner hamnar det med detta system omodifierat.
3. Främre fästet (original). Pilarna visar var det ska kunna fästas. Raka Rörs framrör passerar flera cm för högt, omfattande justering krävs.
4. Här hålls främre originalröret upp mot grenröret. Bakom syns Raka Rörs framrör på exakt samma höjd: böjen kommer för sent, vinkeln är fel och sedan fortsätter problemen.

 

5 Comments:

 1. Mark Bergfors

  Jag har erfarenhet av det där. Ett avgörande problem är att den främre ljuddämparen måste ha samma bredd som originalet. Det har inte Raka Rörs dämpare. Följden blir att den inte går fri från den längsgående balken utan måste måste ligga lägre med försämrad markfri gång. Men det främre röret har jag aldrig stött på problem med oavsett tillverkare. Spontant känns det som du fått ett måndagsex av främre rör. Trist hur som helst.

  Men din bil är jäkligt snygg. …och jag fortsätter att hävda att du ska ha kvar backspeglarna. Dom ger karaktär. Däremot borde du leta upp en korrekt aluminiumgrill 61-64. Det skulle vara pricken över i. Jag hör av mig om jag ramlar på ett exemplar
  /Mark

  • Tack och kul att du hittade hit Mark.

   Du var en av de första som sa att speglarna ska sitta kvar och det kommer dom få göra. Har sett en annan (!) P1800 med dessa “Talbot Berlin” från 60-talet men då monterade på dörrarna. Dom gör sig bättre på flyglarna 🙂

   Tacksam för grillkoll jag vet ju vilket nätverk du har. Hade grillen varit bytt typ 80/90 tal eller vid någon renovering hade den rykt asap. Men den byttes 1967 av dåvarande ägare vilket ju gör det till en “tidstypisk modifikation” så jag är lite tudelad faktiskt.

 2. Henric Tungström

  Hallå, gillar din blogg skarpt. Har själv en 63 a så det är mycket man känner igen, tyvärr även problemen. Vissa problem är ju angenäma, jag har 2 hål på framskärmen för backspegel. Ser taskigt ut så en backspegel är en lösning. Talbotspegel kan vara en lösning även om jag sett bild på nån juste volvospegel så hjälper det att kunna inspereras av din bil.
  Mvh
  Henric i Östersund

  • Hej Henric och tack!

   Har du hål så är ju saken klar. Det finns ju standard-amazonspeglar att få tag på, men lite ovanligare är de något smäckrare Volvo speglarna som är mindre “rektangulära” och har lite längre fot. Dom dyker upp då och då. Fast Talbot är lite roligare, och det finns rätt mycket retro i bra kvalitet på ebay också. Det ger lite stil och personlighet åt bilen 🙂

   • Henric Tungström

    Är ganska ny i Volvobranchen så jag har lite dålig koll på olika volvospeglar. Men nu vet jag mer vad jag ska kika efter. Toppen tack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *