Maj 2012. Skåneresa 5:e maj

Fick nys om vad som verkade vara en fin bil i Skåne. En 64:a, en pärla sa säljaren och efter några foton via mail blev det denna dag en ToR resa Stockholm – Svalöv. Jag och en kompis går upp tidigt som attan och framme någon gång efter lunch. Bilen blänker genom häcken innan vi ser den.

INTRYCK
Här gäller det att fokusera på det negativa. Det fanns en rostprick på vardera tröskeln, runt den ena även en del svaga förhöjningar i lacken vilket gjorde mig orolig, i övrigt var bilen original sånär som på grill som hade bytts 1967. Bakluckan gick inte att stänga ordentligt vilket även syns på bild. Och ägaren hade monterat otroligt fula plasthögtalare på bakre torpedväggen, rejäla gråsvarta plastpjäser med stor text “Pioneer” som förde tankarna till 80-talet. Men ok, dom går ju att ta bort och stereon, en retrostylad CD/AUX etc, hade helt ok ljud.

Originalsäten med en del patina men hela. Baksätet såg oanvänt ut. Enstaka små skönhetsfläckar på övrig interiör, innertaket taket såg tex ut som nytt. Bilen har original Marshal extraljus av den rätta storleken vilket passar P1800 mycket bra. Har alltid gillat flygelbackspeglar på P1800 men dessa var inte original och tänkte nog byta ut dom omgående om jag köpte bilen.

Vi provkör och den beter sig bra, drar inte åt något håll och motorn svarar fint. Ingen olja ska den dra säger ägaren och alla mätare funkar. Oljetempen verkar död men efter ett tag syns en strimma blått. Klockan osäker, men har tydligen renoverats av känt Leksandsföretag 2005, så “den ska funka”. Vi har kört ner i en Volvo C30 och man kan ju säga att en snart 50 år gammal bil har en massa ljud för sig. Men jag hör inget som låter oroväckande, men man vet ju aldrig.

Bara 5700mil? Absolut säger säljaren, endast två ägare innan honom. Först någons fru’s shoppingbil 64-78, sen hade en person ägt bilen en kort period men sålt pga sjukdom så samma år 78 hamnade den i säljarens familj, hans pappa köpte den. Och där har den varit sedan dess, i Norrland hela livstiden fram tills för två år sedan då den kördes ner till Skåne. Tittar man på kromet (i det närmaste perfekt) och vissa andra detaljer så kan den mycket väl ha gått så lite, och det faktum att den är så oskruvad antyder också att den inte kan ha gått särskilt långt.

DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA

Comments are closed