Jan 2014. Vad kan man göra med en kroknål?

Jo ganska mycket visar det sig. I alla fall om man är tapetserare. Jag har haft en söm som öppnat sig i förarsätets ryggstöd. Den började som en modest liten 2cm-springa men har växt glatt under de år jag haft bilen. I höstas hade den blivit 10 cm och inget stoppade den från att växa mer. Jag kontaktade en firma som är poffs på bilklädsel och fick raskt veta att det skulle kosta minst någon tusenlapp eller mer. Klädseln skulle tas av och reparationen skulle göras mycket grundligt.

Men jag hade också kontaktat Fia Fox. Hon driver en liten Tapetserarverkstad på Södermalm där jag bor, dvs hon ägnar sig åt att renovera klädseln på möbler. Skickade en bild och hon sa att “det där kan man fixa med en kroknål, kommer kosta 200 spänn, mer kan jag inte ta”.

Så 4 skruvar senare och en mopedtur till Katarina Bangata med ryggstödet på knäna syddes sömmen ihop. Blev riktigt bra. Kan verkligen rekommendera Fia för alla som har någon spricka el.dyl. Fia Fox, firman heter “Stilbrott”, Katarina Bangata som sagt.

Det här är en kroknål (eller ja, två stycken):

ps2421n

 

Och så här fint blev det:

DSC00678 800

 

LÄDERTIPS. Jag har liksom de flesta gnidit på lädervårdsvätska varje år. Fia berättade att det är bra, men kladda inte ner sömmarna för det gör att trådarna ruttnar snabbare. Jag har hittills alltid flödat vätskan och tänkt att det är bra för sömmarna också men det är precis tvärtom. Jag litar på Fia, hon har renoverat lädermöbler i 20 år typ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *