AUG 2012. Äntligen goda nyheter. Besiktningsman P1800 klubben.

Sanningens stund. Jag hade rätt tidigt kontaktat besiktningsman, dels för försäkringens skull men också för att få veta bilens skick av ett proffs. Det blev en sommartur någon mil sydost om staden. Jag visste nu inget om besiktningsmannen men snabbt stod det klart att han visste vad han talade om. Han hade renoverat ett antal P1800 och på hans garageuppfart stod en Engelsk -61:a i stort sett i nyskick, det lät som han gjort allt själv. Allt toppades sen av den helt unika italienska prototyp som han hade i garaget bredvid. Den var nu mest i svets- och plåtläge men någon gång hoppas jag kunna plåta den på en väg som den fotograf jag är.

Trots det så blev det bästa av allt hans besiktning av bilen. Allt var bättre än jag hoppats. “Orörd och helt rostfri kaross i mkt fint skick. Omlackerad 80-tal i originalkulör. Bra arbete.” Det var ju det jag varit mest orolig för. Sammanfattningen “Fantastiskt skick på karossen” var ju minst sagt glädjande. Kromet är som nytt och är det som gör att jag tror på att bilen bara gått de 5700 mil som den förre ägaren bedyrade. Protokollet lätt anonymiserat här för att personnummer och annat inte ska ut på nätet:

20120809 Besiktningsprotokoll smaller-clear-anonymisrad

Allt annat var smådetaljer sånär som på att hardyknuten var slut (= trafikfarligt). Nog så allvarligt men “lätt” åtgärdat så den återkommer jag till. Sen konstaterades det att motorrummet var smutsigt, jag hade börjat gno lite på innerplåtar och slangar men intrycket ska bli mkt bättre framöver. Det röda på motorn är flagnat och blekt, och inte minst oljelortigt, toppkåpan likaså. Fulast av allt är nog fläktpropellern så den ska blästras och sprayas. Sladdknippen och sådant är original och har även det sett bättre dagar. Finishen på förgasarna är inte heller den bästa. Men trots allt, det är bara smuts och med färg och rengöring så kommer detta bli bra. Och motorn funkar fint och vägrar t.o.m dra olja.

Med alla haverier och svordomar bakom mig kunde jag nu äntligen glädja mig åt att ha kommit över en bil i mycket bra skick till ett bra pris.

Denna bilden togs på Skeppsholmen 4 dagar efter besiktningen.

DSC02335 1280

Comments are closed